Nieuwe druk Bergtocht, van Ludwig Hohl

Bergtocht Ludwig Hohl Leesmagazijn

 

Twee mannen, complementaire karakters, beklimmen samen een berg, een onderneming die voor allebei catastrofaal afloopt. Ongeëvenaard is de manier waarop Ludwig Hohl dit verhaal, zonder ook maar ergens in symbolisme af te glijden, tot een parabel heeft gemaakt. Voor dichter en denker Hohl waren bergbeklimmen en schrijven twee uitingen van een en hetzelfde: een onophoudelijk pogen ‘uit de gevangenis te ontsnappen’. Dat maakt deze novelle, waarvan de zinnen van begin tot eind onder hoogspanning staan, tot zo’n bijzonder document.

‘Ik ken geen beter stuk proza over de bergwereld,’ schreef de filosoof Hans Saner.

‘Een van de geheime meesters van het Duits proza van de twintigste eeuw…’George Steiner

‘Een meesterwerkje over de hoogmoed voor de val.’ Geerdt Magiels