Slavoj Žižek: Vetvrije chocola en absoluut niet roken: waarom ons schuldgevoel over ons consumptiegedrag ons volledig in beslag neemt.

SAMSUNG DIGITAL CAMERATijdens een recent bezoek aan Californië was ik samen met een Sloveense vriend, een zware roker, te gast op een feestje in het huis van een hoogleraar. Laat op de avond werd mijn vriend wanhopig en vroeg hij beleefd aan de gastheer of hij op de veranda mocht roken. Toen de gastheer (niet minder beleefd) nee zei, opperde mijn vriend op straat te gaan roken, maar zelfs dat werd afgewezen door de gastheer, die beweerde dat roken in het openbaar zijn imago bij de buren zou kunnen schaden… Maar wat mij werkelijk verbaasde was dat de gastheer ons na het diner behoorlijk stevige joints aanbood, en dat het roken dáárvan geen enkel probleem was – alsof drugs minder gevaarlijk zijn dan sigaretten.

theguardian.com

Wednesday 21 May 2014 13.28 BST