Schrijver staat terecht op beschuldiging van belediging van de Turkse minister-president

emrah-serbes-istanbul
In een tv- talkshow had Emrah Serbes, schrijver van Behzat Ç (te verschijnen bij Leesmagazijn) de naam van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan als “Tazyik Recep Erdogan” verhaspelt. “Tazyik” betekent letterlijk  “druk” en verwijst naar de druk van het water, dat de Turkse politie tijdens protesten op 1 Mei 2013 gebruikte tegen vreedzame demonstranten.
Behzat Ç is een romanpersonage van de boeken van Serbes, een soort Baantjer ontmoet  Johan Derksen. Markant, eigenzinnig, recht voor zijn raap, melancholisch humoristisch en zo heeft hij nog wat interessante eigenschappen..
BehatC1 behzat-ç-vs-kurtlar-vadisi-pala_212494
behatc3
Als onderdeel van de voortdurende protesten in verband met de evacuatie van het park Gezi werden zeven mensen werden gedood en meer dan 8000 gewonden.
In zijn boeken, oefent Emrah Serbes openlijk kritiek op de Turkse politie en autoritaire staatsstructuren. Ook heeft hij openlijk voor de demonstranten opgenomen en pleit hij voor de vrijheid van meningsuiting en burgerrechten.
BVw0Pf6IAAAzgM7
In een interview met de krant Hürriyet heeft hij geweld en willekeur aan de kaak gesteld.
1233508_557391180982748_1452368134_n