Didier Eribon leert ons waarom stijgen op de sociale ladder zo moeilijk is, Paul Verhaeghe, De Standaard, 22 april 2023

Paul Verhaeghe leest in Het vonnis van de samenleving van Didier Eribon een stevig onderbouwd pleidooi om het idee van sociale klassen opnieuw te gebruiken.

‘Ik zal schrijven om mijn soort te ­wreken’ – die uitspraak van Annie ­Ernaux in haar dankrede bij de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur is nu al historisch. Didier Eribon ­behoort tot dezelfde ‘soort’, de onderklasse van de maatschappij. De twee Franse schrijvers hadden op nog een tweede manier te maken met onderdrukking: Ernaux (°1940) doordat ze een vrouw is, Eribon (°1953) vanwege zijn homo­seksualiteit. Beiden slaagden in hun emancipatie. In 2009 publiceerde ­Eribon Terugkeer naar Reims, een boek dat ondertussen Europa veroverd heeft. Het is een terugblik op zijn jeugd, op hoe hij opgroeide in de laagste sociale klasse en daaruit ­ontsnapte.