Een beweging is geen filosofenclub: wat is ‘woke’?, Karakter, nr. 78, Maarten Loopmans

 

Woke activisten vinden het concept klassenstrijd moeilijker te verteren

Ook de andere kant van het politieke spectrum blijft niet onberoerd bij woke. In haar intrigerende en controversiële overzicht van Amerikaanse internetcultuur ‘Weg met alle normies’ bespreekt Angela Nagle hoe in de Verenigde Staten linkse identiteitspolitiek als een rode lap werkte op rechts-identitaire activisten. Het voedde de virulentie van de opkomende altrightbeweging die Trump mee naar het Witte Huis stuwde. Ook in Vlaanderen zien we dat de opkomst van woke links samenvalt met een revival en vernieuwing van extreemrechts. De toegenomen prominentie van vrouwelijke stemmen en stemmen van kleur wordt actief gecounterd door online en offline haatreacties van (vaak extreemrechtse) tegenstanders. Waar de laatste maanden in de Vlaamse media voor linkse cancelcultuur werd gewaarschuwd, zijn dit soort misogyne, xenofobe en gewelddadige acties toch vooral gericht tegen vrouwen van kleur die het woord durven te nemen.

@Angela Nagle