‘Meet the Writer: Didier Eribon 27 27 Apr.’22 – Screening Retour à Reims’, Bozar, Brussel

Didier Eribon was als socioloog en filosoof in Franse intellectuele middens bekend als kenner van Michel Foucault en Pierre Bourdieu tot hij in 2009 doorbrak met Retour à Reims. Het boek is een van de belangrijkste en meest invloedrijke Franse werken van de afgelopen decennia. In zijn autobiografische essay beschrijft Eribon zijn jeugd in een proletarisch gezin in een provinciestad. Vlijmscherp beschrijft hij hoe het klassensysteem hun levensloop heeft beïnvloed en nog steeds beïnvloedt. Ook gaat hij in op het veranderende stemgedrag van de arbeidersklasse dat ooit links stemde maar vandaag vooral zweert bij het Front National (nu het ‘Rassemblement National’). Het boek werd een hedendaagse klassieker, kende verschillende theaterensceneringen, waaronder van Thomas Ostermeier en is nu verfilmd door de Franse regisseur Jean-Gabriel Périot. Voorafgaand aan de filmvertoning gaat Eribon in gesprek met Béatrice Delvaux.

@Bozar