Over de geleefde werkelijkheid van klasse (2), Anja Meulenbelt , 25 oktober 2021

Onderdrukking en achterstelling schaden mensen. Racisme, seksisme, maar ook het meemaken van een ‘klassenmigratie’ kan diepe wonden slaan. Anja Meulenbelt laat zien dat klasse een geleefde werkelijkheid is. Dit doet zij aan de hand van de persoonlijke verhalen van de Franse sociologen Édouard Louis en Didier Eribon.
*
Zo verenigen zich nu ook de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Ze houden op met zich schamen, en zich af te vragen wat ze fout hebben gedaan. Ze klimmen het podium op, en voor het eerst van hun leven spreken ze tegen een publiek. Ze leggen hun schaamte en vernedering af, de schaamte dat ze arm waren, in de schulden zaten, de vernedering dat ze verteld werd dat ze slechte moeders waren. Ze richten hun verontwaardiging op de politiek, die hen liet zitten, op de overheid die hen liet stikken, op de burgerij die op hen neer keek. Ze vertellen ons dat dit een schande is waarvoor niemand weg mag kijken.