Jerry en Jenny: bundel je krachten en Kick Out Doorgeslagen Neoliberalisme, Steven van der Jagt, Vrij Links, 13 november 2018

Vrij Links

De dood van het oude links
Deze zomer las ik het boek Het is klasse, suffie, niet identiteit van Ewald Engelen, en afgelopen vrijdag stond een interview met hem op deze site. Engelen stipt precies aan wat mij de afgelopen jaren steeds meer opvalt. Het ‘oude’ links lijkt niet meer te bestaan. Het was het links dat stond voor een degelijke verzorgingsstaat, een comfortabele oude dag, goede gezondheidszorg, fatsoenlijke huisvesting en hoogwaardig onderwijs dat toegankelijk was voor iedereen.

Dat links heeft plaatsgemaakt voor een links dat zich druk maakt om heel andere dingen. Genderneutrale toiletten, Zwarte Piet, feminisme, dat zijn de kwesties die nu belangrijk zijn voor zich links noemende mensen. Zij zijn maatschappelijk geslaagdhoogopgeleid, en hebben sociaal-economisch niets te vrezen. Het nieuwe links kiest voor identiteit.

Het is natuurlijk geen louter linkse hobby, dat identiteitsdenken. Ook rechts kan er wat van, de PVV ontleent er zelfs zijn bestaansrecht aan. Maar anders dan bij links is identiteitsdenken op rechts niet zo sterk gaan domineren over economische vraagstukken.

@Vrij Links

@leesmagazijn.shop