Bolleboos en banlieue, Roderik Six, Knack, 24 april 2018

Bolleboos en banlieueHoe komt het dat de ooit zo linkse banlieues tegenwoordig extreemrechts stemmen? Met die vraag keert de Franse socioloog Didier Eribon terug naar zijn roots. Zijn scherpe zelfanalyse is verplichte kost voor elk links partijcongres.

Na de dood van zijn vader keert Didier Eribon vanuit Parijs terug naar zijn geboortestad Reims. Dat doet hij met tegenzin: de band met zijn vader was onbestaande en zijn broers heeft hij al jaren niet meer gezien – Reims mag dan wel zijn geboortegrond zijn, hij kon er als jonge intellectueel en ontluikende homoseksueel niet snel genoeg weg zijn. Maar nu dwingt hij zichzelf dus: hij wil als socioloog begrijpen hoe het komt dat zijn familie, ooit fervente communisten, tegenwoordig voor het Front National stemt.