Eis het onmogelijke, van Slavoj Zizek, door Jan Dietvorst , 11 september 2015, Beurs van bijzondere Uitgevers

Screen Shot 2015-09-12 at 18.41.31

‘Nu we allemaal nog in een shocktoestand verkeren na het bloedbad op het kantoor van Charlie Hebdo is dit het moment om moed te verzamelen en na te denken’, schrijft de Sloveense filosoof en psychoanalyticus Slavoj Zizek (1949) in zijn essay Religieuze hartstocht?

slavoj Zizek

Het woord nadenken valt ook regelmatig in Eis het onmogelijke, een lang interview met deze cultuurcriticus en activistische publicist uit 2013 onlangs uitgegeven door Leesmagazijn. Anders dan genoemd essay lijkt Eis het onmogelijke meer een monologue exterieur, er lijkt geen rem te zitten op Zizeks gedachten, elk antwoord op een vraag van interviewer Yong-june Park beslaat meerdere pagina’s. De associaties met betrekking tot onderwerpen als verantwoordelijkheid, postmoderne mondialisering, revoluties, conservatisme, Messianisme, vrijheid en neo-liberale politiek wisselen elkaar in hoog tempo af. Zijn gedachtenstroom is nooit puur abstract, en zit vol met sprekende voorbeelden vaak gebaseerd op persoonlijke ontmoetingen, eruditie en iets dat ooit ‘algemene ontwikkeling’ werd genoemd.

Voor het gehele artikel klik hier.