Cavia’s op proef is een klein meesterwerk uit de Tsjechische literatuur.

Screen Shot 2015-08-20 at 23.16.03

Communistische cavia’s 

Roman: Cavia’s op proef

Auteur: Ludvik Vaculikdd

Uitgeverij: Leesmagazijn

Bij Leesmagazijn denk je onmiddellijk aan de prachtige uitgaves. Hun boeken worden met veel zorg uitgegeven en allemaal in dezelfde sobere lay-out. Hier geen flitsende covers met mysterieuze afbeeldingen. Het zorgt voor veel herkenbaarheid wat een grote troef is van Leesmagazijn.

Cavia’s op proef is een klein meesterwerk uit de Tsjechische literatuur. Ludvik Vaculik schreef een op het eerste gezich eenvoudig verhaal over cavia’s, doorspekt met humor. Maar de roman gaat veel dieper dan dat. Vaculik laat zien hoe het communisme omgaat met zijn bevolking en hoe bevreemdend en verlammend dat allemaal kan zijn.

Voor het gehele artikel klik hier.