Toen de winters nog lang en vol sneeuw, en de zomers nog heet en droog waren –

Toen de winters nog lang en vol sneeuw, en de zomers nog heet en droog waren –

Daar stond de zwartglazen kantoormonoliet, tomeloos hoog oprijzend in de nacht, aan de rand van het plaatsje Krölpa, Krölpa aan de Unstrut, daarachter de bossen die Krölpa in het noorden begrensden, in de richting van de Warthe, daar straalde eenzaam, kwaad en rood het vuurrode firmalogo van Arrow PC boven op het dak, over de duistere reus van zwart staal en zwart glas, het rode opschrift erbovenop, nieuwbouw, net zo kapot als Duitsland zelf in die jaren, zo hysterisch koud en stompzinnig vormgegeven als de opdrachtgevers, hier achter hun bureaus, zich de wereld voorstelden, omdat ze zelf zo waren, gedreven door hebzucht, de hebzucht waarmee ze voortdurend ergens hun voordeel mee wilden doen, het liefst natuurlijk in de vorm van geld, en juist daarin, in hun berekening uit eigenbelang, zelf dan ook weer calculeerbaar, uitrekenbaar, uiteindelijk uitbuitbaar, lag de basis van de abstracte geldmachine die hier zijn domicilie had: het spookbeeld van de algehele heerschappij van het KAPITAAL over de mensen. Zo vals, zo lachwekkend, zo blind gedacht, zo infantiel grootheidswaanzinnig als, als, als –

Verschijnt Mei 2014
Rainald Goetz – Johann Holtrop
Suhrkamp 2012
Vertaling Willy Hemelrijk

http://www.johannholtrop.de/