Jörg Fauser

Joerg FauserJörg Fauser werd in 1944 geboren in Bad Schwalbach/Taunus. Na zijn eindexamen in 1965 studeerde hij in Frankfurt etnologie en anglistiek. In 1966 brak hij zijn studie af. Vervolgens deed hij vervangende dienstplicht waarbij hij verslaafd raakte aan harddrugs waarvan hij pas in 1972 wist af te kicken. In 1967/68 leefde hij in Istanbuls drugswijk Tophane.

Begin jaren zeventig onderhield hij contacten met de krakerswereld in Frankfurt-Westend, onder meer met de groep van Joschka Fischer. Fauser had een kritisch afstandelijke houding  ten opzichte van de revolutionaire studentenbeweging, wat ook uit zijn werk blijkt.

Tussen 1968 en 1974 woonde Jörg Fauser in Berlijn, Frankfurt en Göttingen. Hij werkte mee aan diverse literaire tijdschriften. In de jaren zeventig publiceerde hij een aantal dichtbundels en was hij succesvol als tekstschrijver voor de rockmusicus Achim Reichel.

In de jaren tachtig trok Fauser naar Berljn, schreef drie goed ontvangen romans en was als journalist werkzaam voor de Berlijnse tip en de tijdschriften  Lui und TransAtlantik. Hij stierf op  17 juli 1987 onder onopgehelderde omstandigheden in de nacht na zijn 43e verjaardag, toen hij lopend over de autobaan bij München door een vrachtauto werd gegrepen.

Leesmagazijn geeft zijn roman Grondstof voor het eerst in de Nederlandse taal uit (maart 2014) (vert. Marten de Vries).

cover-Grondstof