Oost-Duitsland een Mannensprookje, Tzum, Peter Groenewold

Recensie: Moritz von Uslar – <em>Deutschboden</em>

Recensie: Moritz von Uslar – Deutschboden

RECENSIE | 19 OKT 2013 DOOR  | GEEN REACTIES

Oost-Duitsland – een mannensprookje

Als een West-Duitse intellectueel voor drie maanden naar een klein plaatsje in de voormalige DDR nabij de Poolse grens gaat om over het leven in de Oost-Duitse provincie te schrijven, dan verwacht je een bericht vol troosteloosheid en ellende, waarin de werkeloosheid, de neonazi’s en het alcoholisme de hoofdrol spelen. De journalist en schrijver Moritz von Uslar heeft dat gedaan, maar zijn boek Deutschboden is op een verbluffende manier anders uitgevallen dan het verwachtingspatroon suggereert.

Verbazend is ook dat het boek, hoewel er eigenlijk niets in gebeurt, van begin tot einde een boeiend en veelzijdig verhaal is en dat je als lezer op een onbegrijpelijke manier door sympathie voor de hopeloze Oost-Duitse jeugd ingenomen wordt. De kleine uitgeverij Leesmagazijn heeft hiermee een parel opgevist.

….