Zes koffers, Maxim Biller

(c) leesmagazijn

leesmagazijn.shop

Maxim Biller

Hoe bescherm je een familiegeheim? Door alles te vertellen. Een ontroerende familiegeschiedenis – een virtuoze, literaire misdaadroman.

Vanuit zes verschillende perspectieven vertelt de roman het verhaal van een groot verraad, een veroordeling. Het slachtoffer: de grootvader van de inmiddels in Berlijn wonende verteller, die in 1960 in Moskou werd geëxecuteerd. De verklikker: iemand uit de eigen familie. Zes Koffers is een vertelling over rapporten van de Tsjechoslowaakse geheime dienst, de Praagse filmwereld van de zestiger jaren, vergiftigde liefdesrelaties en intriges van een seksbeluste partijfunctionaris, maar tegelijkertijd is het een vertelling over ons leven, hier en nu, over onze moderne, verscheurde wereld waarin bijna niemand meer leeft op de plek waar hij werd geboren en opgroeide.

“Deze roman is een kunstig geslepen edelsteen. Telkens licht een ander facet op, een andere gloed, een ander gepolijst vlak. Er ligt een heel tijdperk in besloten, de wreedheid van een tijdsgewricht, raadselachtig en hard. Grotesk, nee, niet grotesk, groots.” Robert Menasse

cover-ZesKoffers-Highres (2)
(c) leesmagazijn