in voorbereiding
Jörg Fauser betrad de literaire scene als een commercieel niet succesvolle underground schrijver. Tegenwoordig is hij een gevierd cultschrijver. Dit komt voornamelijk door zijn roman De Sneeuwman. Fauser wilde eindelijk geld verdienen met een boek, en dat is gemakkelijker voor een crimi romanschrijver dan voor een dichter.
Dus wat maakt deze roman van 250 pagina’s tot de “beste Duitse thriller aller tijden”, zoals Kolja Mensing beoordeelt op de omslag editie van de Diogenes Verlag?
Fauser maakt in ieder geval een prima thriller. Het boek is spannend, het heeft een rode draad, een origineel plot, een eersteklas getekende hoofdpersoon, uiterst puntige, veelzijdige dialogen en een ander, belangrijker element: het boek heeft dat bepaalde iets!!!
Fauser beperkt zich in zijn schrijven niet tot de presentatie van het verhaal crimineel Blum, hij kan net goerd leven kan van fraude en criminaliteit en moet steeds zijn hoofd boven water houden.
Als Blum verrassend genoeg 2,5 kilo cocaïne toevallig in zijn bezit verkijgt, ziet hij de kans van zijn leven.
Nee, Fauser gaat verder. Zonder pseudo-intellectueel te willen klinken, zoals veel critici doen, die sociale facetten halen uit boeken waar die er niet zijn, weet Fauser de sfeer van de BRD in de jaren 70 en 80 te vangen. Blum ontmoet eindelijk de ‘echte’ gangsters terwijl hij in het Amsterdam van de jaren zeventig cocaïne in geld probeert om te zetten. Prachtige schetsen van de Wallen en Amsterdams, Chinese penose,
Fauser weet gevoelens bij zijn lezers op te wekken die schommelen tussen afkeuring voor Blum’s acties, sympathie voor zijn aard en melancholie voor het lot van zijn held. Deze roman staat veel dichter bij je dan je ooit van een thriller zou verwachten.
vertaling Marten de Vries