Weg met alle normies. De online cultuurstrijd, van Tumblr en 4chan tot de alt-rightbeweging en Donald Trump, Angela Nagle

in voorbereiding

De afgelopen jaren hebben een wederopleving te zien gegeven van de verhitte cultuuroorlogen van de jaren negentig, met als slagveld deze keer het internet. Aan de ene kant hebben we hierbij te maken met de alt-right, uiteenlopend van ooit zeer obscure neo-reactionaire en wit-separatistische bewegingen, en geeky subculturen als 4chan, tot meer mainstream-achtige verschijningsvormen als de Trump-supporter en libertarische homoseksueel Milo Yiannopolous. Aan de andere kant gaat er een cultuur van strijdbijeenkomsten en virtue signalling schuil achter een therapeutische taal van trigger-waarschuwingen en safe spaces. Het feministische kamp in de online-cultuuroorlogen kent zijn al even geeky subculturen, evenals zijn mainstream-uitingen. Kill All Normies verkent enkele van de culturele genealogieën en eerdere parallellen van deze stijlen en subculturen, en baseert zich daarbij op de transgressieve stijlen uit de libertijnse jaren zestig en van conservatieve bewegingen, om te pleiten voor een afwijzing van de eeuwigdurende culturele wending.

Angela Nagle’s werk is verschenen in de Baffler, Jacobin, Current Affairs, de Irish Times en vele andere kranten en tijdschriften. Ze is ook mede-redacteur van Ireland Under Austerity van Manchester University Press.

Weg met alle Normies. De online cultuurstrijd, van Tumblr en 4chan tot de alt-rightbeweging en Donald Trump, Angela Nagle, vertaling Twan Zegers.

Wat er gezegd wordt over Weg met alle Normies:

In deze verwarrende tijden is het erg fijn om op een zo briljant en onbevreesd denker als Angela Nagle te kunnen leunen. Onbereid als ze is om zich van het soort linksige frasen te bedienen die vaak ingezet worden, maar er nooit in slagen, om de opkomst en het belang van de nieuwe rechtse subcultuur te verklaren, daalt ze in plaats daarvan af in de diepste krochten van het internet om ons van scherpe en nuchtere inzichten te voorzien. (En dat is maar goed ook, want: liever zij dan ik.)

Amber A’Lee Frost, Chapo Trap House

Angela Nagle is een van de weinige schrijvers die steeds geweigerd hebben met twee maten te meten als het om racisme en vrouwenhaat gaat, hoe edgy de ‘alternatieve’ verpakking ook was. Kill All Normies is een briljante uiteenzetting over het nieuwe online gezicht van het nihilisme en het fascisme, dat niet langer weggewuifd kan worden als iets wat maar ‘for the lulz’ is.

David Golumbia, auteur van The Politics of Bitcoin: Software as Right-Wing Extremism

Nu progressief links steeds meer de weg kwijtraakt in het onstuimige vaarwater van de burgerlijke zelfhaat, is Angela Nagle de vuurtorenwachter die ons een uitweg wijst. Haar werk is genadeloos in zijn diagnoses, maar nooit gratuit. Anders dan veel anderen aan de linkerzijde van het politieke spectrum, die maar al te gewend zijn geraakt aan hun eigen marginalisering en aan voortdurende nederlagen, gelooft Nagle nog dat actievoeren de enige manier is om een steeds hardvochtiger wereld te veranderen. Zij is de schrijver en maatschappelijk commentator waar ik al die tijd op gewacht heb.

Connor Kilpatrick, Jacobin