De drie favoriete boeken van boekhandelaar Sarah de Koning (Paard van Troje), oa. Pikdonker, Renata Adler

RENATA ADLER – Pikdonker

Renata Adlers fragmentarische cultklassieker beschrijft, in de kern, het droef-romantische getouwtrek tussen hoofdpersonage Kate en een getrouwde man. Hun liefdesverhaal wordt niet lineair verteld: Adler dwingt de lezer tot literair puzzelwerk. De toon in Pikdonker is dan ook bevreemdend, het verhaal soms incoherent en de roman heeft vaak veeleer de verwarde verteltrant van een liefdesbrief of dagboek. Tegelijk zit er ritme in dit boek dankzij inventieve herhalingen. Ik heb weinig auteurs gelezen die zo intelligent de ontwrichtende twijfel van een gebroken hart en de uitputtende kracht van verlangen wisten te vatten.

Sarah de Koning

Sarah de Koning, Renata Adler, Pikdonker
De Standaard, 10-12-23
De Standaard, 10-12-23

@DeStandaard

@leesmagazijn