Walter Lotens De klassenschaamte voorbij, De Wereld Morgen, 15 mei 2023

Didier Éribon (°1953) is een grote naam in Frankrijk. Niet alleen als socioloog en schrijver met een goede pen. Hij is ook een homoseksueel persoon en kind uit een arbeidersgezin en dat maakte hem tot een behoorlijk atypische Franse intellectueel. Dat blijkt ook uit zijn geschriften. Hij was onder meer hoogleraar filosofie en sociologie aan de universiteit van Amiens, maar werd vooral bekend door publicaties als ‘Réflexions sur la question gay’ (1999), ‘Une morale du minoritaire’ (2001) en ‘D’une révolution conservatrice et de ses effects sur la gauche française’ (2007). In 2008 kreeg hij van de universiteit van Yale de Brudner Prize en dat zette hem ertoe aan eens grondig te reflecteren over zijn afkomst.

@DeWereldMorgen