Querieuze vogels Opstand der marginale zaken, Elisabeth Francet, geen dag zonderboek|leesclub van alles, 22 augustus 2021

 

Querieuze vogels lijkt wel een laboratorium voor taalarabesken en talloze freaks. Helemaal curieus is dat ook de taal in dit boek een personage is, onderhevig aan bestendige transformatie, en zelfs antropomorf wordt. Door dingen antropomorf te maken – dat weten reclame- en filmmakers maar al te goed – trek je kijkers. Kan dat recept ook werken in literatuur? In acht ‘afleveringen’ experimenteert Waidner ongeremd met dat gegeven.

Na een poosje zie je ze hoe dan ook vliegen of hang je met ogen als schoteltjes in de touwen. Wie over een overschot aan verbeelding beschikt, zonder probleem conventies overboord kan gooien én kan genieten van een flinke scheut surrealisme en dadaïsme, zal Querieuze vogels, formidabel vertaald door het duo Els de Roon Hertoge en Annelies de hertogh (wat een prestatie!), een uitbundig feest vinden.

Een horizonverruimende ontdekking voor nieuwsgierigen van aard.

Elisabeth Francet

@geendagzonderboek

@Deleesclubvanalles