Interview Willem Schinkel, ‘We hebben niets meer om aan vast te houden’, Ann-Sofie Dekeyser, De Standaard, 29/4/21

Necropolitiek of een politiek van de dood, het is een heftige term. Bedoelt u dat u kwade wil vermoedt?

‘Het interesseert me niet om bij individuen kwade wil aan te wijzen. Het is evident dat ik premier Mark Rutte een ontzettende eikel vind, maar wat telt, is de diagnose van de structurele problemen. De strategie van westerse landen was om het virus “gecontroleerd” te laten circuleren, “te laten razen”. Soms expliciet – zoals in Nederland – en soms niet, om groepsimmuniteit op te bouwen. Het aantal ic-bedden staat centraal in de aanpak van corona. Dat is een logistieke logica om het leven te besturen. Nu we in het Westen aan het eind van een ­cyclus in de accumulatie van kapitaal zitten en we dus ­relatief achteruitgaan – mensen profiteren niet meer mee van de economische groei – gaat economie niet langer alleen maar over hoe we productie en consumptie organiseren. Nee, economie is weer oikonomia, het besturen van een huishouden zoals de term in het oude Griekenland voorstond. Het is het beheer van populaties, het leven in dienst stellen van een machtsvorm.’

‘Kijk hoe snel duizenden mensen in Nederland en België stierven in verzorgingstehuizen. Men zei: we gaan de kwetsbaren beschermen, daar was niets van waar. Ik ben nog aardig als ik zeg dat ik geen kwade wil veronderstel. Er was in de eerste coronagolf niets, geen maatregelen, geen bescherming voor die mensen. En masse werden ze als surpluspopulatie beschouwd. Hun leven bleek wegwerpbaar.’

(c) leesmagazijn

U ziet niet enkel necropolitiek in het coronabeleid. Het staat voor u al ­langer vast dat de staat niet het beste met de mens voorheeft.

‘Het is haast aandoenlijk dat links zich daarover verbaast. We wisten toch al lang dat de politiek een deel van de bevolking als wegwerpbare levens beschouwt? Dat zagen we al genoeg wanneer het om niet-witte levens ging. Was het links ontgaan dat we in Zuid-Europa de dodelijkste grens te wereld hebben? We hebben 30.000 à 50.000 mensen laten verdrinken in de Middellandse Zee, om “onze cultuur zuiver te houden”. Waren ze vergeten dat de Nederlandse luchtmacht in 2015 minstens 70 onschuldige burgers heeft afgemaakt tijdens het bombardement op Hawija in Irak? Dat heeft in Nederland niet eens ophef veroorzaakt.’

@De Standaard

@leesmagazijn.shop

@Pandemocatie