Wie was Carl Schmitt, een introductie @De Groene Waterman, 27 April, 14-16h Antwerpen

@De Groene Waterman -eventpagina

Carl Schmitt (1888-1985) was jurist, grondwetspecialist en een van de meest controversiële politieke denkers van Duitsland, een antiliberale geest die de tegenstelling vriend-vijand als een van de fundamenten van dé staatsopvatting zag. Schmitt heeft zich beziggehouden met het ideaal van een machtige, rationele (natie)staat die zich boven de maatschappij bevindt en zich niet laat intimideren.

Zowel links als rechts bleven gefascineerd met zijn werk en opvattingen bezig. De filosoof Jürgen Habermas noemde hem nog in 1971 “een van de intelligentste en belangrijkste Duitse staatstheoretici”. In 1987 verscheen in Berlijn bij de kleine maar legendarische uitgeverij Merve een boekje van Jacob Taubes: Ad Carl Schmitt. Taubes was een jood, Schmitt een antisemiet. Vijanden die vrienden waren geworden? Die tekst verscheen onlangs in vertaling bij uitgeverij Editie Leesmagazijn. Korte tijd later schreef Arnon Grunberg een tekst over Schmitt in de essay-reeks “Nieuw Licht”, Vriend & Vijand.

In Vrij Nederland omschreef Carel Peeters Schmitt als volgt: “Schmitt was een hele vreemde en apocalyptische denker, iemand die leefde met de gedachte dat elk moment de catastrofe kon uitbreken.”

Maar wie was Carl Schmitt eigenlijk? Waarom dat boekje na dertig jaar vertalen?

Een boeiende introductie met veel ruimte voor gesprek en debat.
Van harte welkom.

Gratis, vooraf aanmelden via [email protected] wordt gewaardeerd.

@Ad Carl Schmitt, Tegenstrijdige overeenstemming

@leesmagazijn.shop