Het surveillancetijdperk maakt ons ‘vloeibaarder’ dan ooit, laat Zygmunt Bauman zien, Sander Pleij, VN, 30 maart 2019

We hebben geen duidelijke identiteit meer, geen doel, geen vaste kern. Het idee van de ‘vloeibare’ mens van de iconische socioloog Zygmunt Bauman is daardoor hyperactueel schrijft Sander Pleij.

VN-redacteur Sander Pleij wil weten hoe dé mens verandert. Hij las Liquid surveillance, de onlangs in het Nederlands vertaalde gedachtenwisseling van de iconische socioloog Zygmunt Bauman (1925 – 2017) en diens vakgenoot David Lyon. Want in deze tijd, waarin de mens geen duidelijke identiteit meer heeft, zijn Baumans ideeën over vloeibaarheid actueler dan ooit.

De vrees om buitengesloten te worden, gaat hand in hand met de wens om gezien te worden. Wie niet wordt opgemerkt, wie niet aanwezig is, wordt op een zijspoor gezet en is gelijk een onverkoopbaar product geworden. Heb je geen Facebook of creditcard? Gebruik je geen smartphone en dus geen WhatsApp? Doe je niet aan Uber of AirBnB? Dan is er een grens tussen jou en een deel van de samenleving, dan val je erbuiten.

@VrijNederland

@leesmagazijn.shop