Het retorische weten, In de Kerk, 1 september, Maarten

Bildschirmfoto 2018-09-02 um 11.24.57.png

In zijn eerste en belangrijkste hoofdstuk gaat Rutten hier dan ook op in. Niet de waarheid of de logica op zich zijn overtuigend, maar het overtuigende is overtuigend. Voor ons christenen is dit een gevoelig punt. Het liefst zouden we de spreker wegcijferen en alleen God aan het woord laten. Maar retorica is nu net een discipline die de spreker mag – en misschien moet – beheersen.

Hierbij gaat Rutten dieper in op zijn “de-wereld-voor-ons-kenleer”. Kort gezegd komt het erop neer dat hij stelt dat we nooit met zekerheid zullen kunnen zeggen dat de wereld op zich bestaat, los van onze denk- en spraakvermogens. Is dan dus niet net de retorica de “eerste filosofie”, namelijk dat wat alles tot bestaan roept? Of om het met een bijzondere tekst uit de Bijbel te zeggen: “In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Het was in het begin bij God. Alles is erdoor ontstaan en zonder dit is niets ontstaan van wat bestaat.”

IndeKerk