inhoudsopgave: Liquid Surveillance, Zygmunt Bauman, David Lyon

inhoudsopgave liquidsurveillanceLiquid surveillance Bauman Lyon leesmagazijn

Surveillance is een belangrijk aspect van de moderne wereld en in de meeste landen weten mensen maar al te goed hoe surveillance hen raakt. Niet alleen in Londen en New York, maar ook in New Delhi, Shanghai en Rio de Janeiro zijn videocamera’s een bekend verschijnsel in de openbare ruimte geworden. Reizigers op luchthavens overal ter wereld zijn zich er bewust van dat ze niet alleen te maken krijgen met twintigste-eeuwse paspoortcontroles, maar ook met nieuwere zaken als bodyscanners en biometrische controles, die sinds 9/11 wijdverbreid zijn geraakt. En als het om veiligheid gaat, komen ook andere vormen van surveillance, die verband houden met routinematige en alledaagse aankopen, online-toegang of deelname aan social media, steeds vaker voor. We moeten, in talrijke omstandigheden, uiteenlopend van het doen van online-aankopen tot het binnengaan van gebouwen onze identiteitsbewijzen tonen, wachtwoorden opgeven en speciale codes gebruiken. Iedere dag slaat Google onze zoekopdrachten op, om ze te gebruiken voor op maat gesneden marketingstrategieën. Maar wat betekent dit alles op sociaal, cultureel en politiek gebied?

leesmagazijn.shop