HET SPANNENDE VERHAAL VAN KAPITALISME EN DEMOCRATIE, WALTER WEYNS in De Reactor, 29/03/16

Screen Shot 2016-03-29 at 23.37.19

Gekochte tijd van de Duitser Wolfgang Streeck (1946) behoort samen metInequality. What Can Be Done? (2015) van de Brit Tony Atkinsons en natuurlijk Le Capital au XXIe siècle (2013) van de Fransman Thomas Piketty tot de meest besproken en geciteerde sociaalwetenschappelijke boeken van de afgelopen jaren. Echte bestsellers zijn het, wat een reden tot vreugde kan zijn, ware het niet dat ze alle drie een verontrustende tendens in de naoorlogse samenleving behandelen (de toenemende sociaaleconomische ongelijkheid en de verloedering van de democratie); en het zou best kunnen dat lezers deze boeken meer in de hand nemen om er mee te zwaaien als een soort waarschuwingsvlaggen (‘zo kan het niet langer!’) dan om er in te lezen. Boeken als vlaggen

Streeck komt op dreef als hij rechttoe rechtaan het verhaal vertelt van de neergang van het democratisch kapitalisme. Of beter gezegd: het verhaal van hoe het kapitalisme zich sinds de jaren zestig heeft bevrijd, en dit ten koste van een geknevelde, monddood gemaakte democratie. Hij vertelt dat verhaal twee keer. De eerste keer vanuit het standpunt van de winnaar: het kapitaal; de tweede keer vanuit het standpunt van de verliezer: de democratie.

@De Reactor