‘Johann Holtrop’; een anti-kapitalistische zedenschets met vleugjes poëzie De jaren nul bikkelhard gefileerd 25-01-2016

Screen Shot 2016-01-26 at 00.57.12

Politieke roman niet morsdood

Negatief bekeken is ‘Johann Holtrop’ een nogal schetsmatig portret van de Duitse bedrijfselite. Positief bekeken is het een bij vlagen vermakelijke afrekening met het type neoliberale haai, dat in de echte wereld al genoeg in de melk te brokkelen heeft en daarom in fictie best ‘teruggepakt’ mag worden, al doet de term ‘terugpakken’ misschien geen recht aan het wel degelijk geraffineerd geschreven en ontluisterende slot, wanneer de megalomane hoofdpersoon Holtrop, ontslagen en onteerd, radeloos rond banjert en naar zijn vrouw en kinderen kijkt als zijnde speelgoedpoppetjes uit een andere wereld.

Boven alles is ‘Johann Holtrop’ het bewijs dat de politieke roman niet morsdood is, maar af en toe nog kreunt, al is die kreun voor de generatie van informatiesurfers waarschijnlijk iets te uitgesponnen.

Johann Holtrop, Uitgeverij Leesmagazijn, 336 pagina’s, 19,95 euro

Voor het gehele artikel op The Post Online klik hier.