Yves Peeters over Johann Holtrop in Apache.be

Over de roman in een tijd van crisis

Met vlijmscherp scalpel dissecteert Rainald Goetz de geldwereld van binnenuit en onthult aldus het ware gelaat van het kapitalisme: “Alleen de liefde kon de menselijke geest net zo totaal beheersen als het geld. Maar het geld moest het stellen zonder het element dat de ― ook in de liefde gebruikelijke ― egomanie van repliek diende, namelijk de op de ander gerichte waan. De waan van het geld kende geen wereld en geen mensen. De leegte drijft de geldwaanzinnigen manisch tot elkaar, treurig en obsessief, op een manier die we kennen uit de geel-rode boulevardpers, maar helaas ook uit de werkelijkheid. Heb je al, was je al, ga jij ook? Daarbij struikelden ze achter iets nietigs aan, mannen evengoed en in dezelfde mate als vrouwen trouwens, ook de boosaardigste seksist zal daar geen onderscheid ten nadele van vrouwen vast kunnen stellen, iets nietigs dat voor hen onbegrijpelijk en definitief onbereikbaar bleef, maar dat hun bij elk contact een stuk van de ziel ontrukte. Er bleven ruïneresten van de ziel over, maar zonder ziel heeft het denken, hoe scherpzinnig het ook bedreven mag worden, geen kompas, het kan de juiste richting niet herkennen, het blijft dom.”

@Apache