Rainald Goetz en Johann Holtrop, roman over de afbraak van de maatschappij

Blog Allard van Gent

Een deel van het artikel uit de actuele uitgave van Kunsttijdschrift Vlaanderen

gweb2Literatuurcritici noemen hem het enfant terrible van de Duitse literaire wereld, een geniale grensganger en bovenal een beroepsprovocateur. In zijn laatste boek Johann Holtrop (2012) volgt de Duitse schrijver Rainald Goetz (1954, München) de gelijknamige protagonist en topmanager bij zijn carrière naar de top en bij zijn onvermijdelijke ondergang. Twee jaar later verschijnt de Nederlandse vertaling van een bijzonder boek, geschreven door een merkwaardige auteur.

Gekkenwerk en bezetenheid
Rainald Goetz, zoon van een chirurg en een fotografe uit München, studeert theaterwetenschappen, medicijnen en geschiedenis. In de twee laatstgenoemde studies promoveert hij. Vanaf 1976 schrijft Goetz recensies van kinder- en jeugdboeken voor de Süddeutsche Zeitung en publiceert hij in diverse muzikale en literaire tijdschriften. In 1983 verschijnt de punkroman Irre, zijn succesvolle debuut over de pas afgestudeerde, ambitieuze psychiater Raspe – het alter ego van Goetz, vernoemd naar…

View original post 634 woorden meer