“Van de vele ondernemers en managers die Bodenhausen kende, was Holtrop waarschijnlijk wel de meest doorgedraaide.” Rainald Goetz, Johann Holtrop (Leesmagazijn, zomer 2014)

“Holtrop was in de war, alleen daardoor was zijn humeur zo goed. In de ogen van Bodenhausen, 50 jaar, Weens, filosoof, zeer vermogend, had Holtrop geen problemen met zijn werk, maar wel structurele persoonlijkheidsgebreken, waar volgens hem niets tegen hielp. Dat was geen beletsel voor hem om elke twee weken met Holtrop te bellen en er lol in te hebben om diens nieuwste inzichten in van alles en nog wat aan te horen. Van de vele ondernemers en managers die Bodenhausen kende, was Holtrop waarschijnlijk wel de meest doorgedraaide, dat vond Bodenhausen natuurlijk heel aardig. Niet aardig was de manier waarop Holtrop zelf dat doorgedraaide cultiveerde. Bodenhausen vond het zo primitief dat Holtrop alles wat succes had versterkte, in plaats van het af te zwakken, primitief, naïef, verkeerd, en in veel opzichten ook gevaarlijk. Wat Holtrop over de Keulse financiële impresario Mack vertelde, een man met geen al te beste naam, aan wie hij onlangs het beheer van zijn gehele privévermogen had overgedragen, klonk Bodenhausen niet goed in de oren. Het was altijd weer fascinerend om te zien hoe slecht de mensen omgingen met het geluk van opeens veel geld hebben, waarbij dat vele dan bepaald werd door wat ze voorheen hadden.”

 

cover-JohannHoltrop-lowres

“Johann Holtrop” van Rainald Goetz

 

vertaling Willy Hemelijk, oorspronkelijk Suhrkamp Verlag, verschijnt midzomer 2014 bij Leesmagazijn

 

De zakenwereldroman van 2014: Hard, Grauw, Koud.

Blik in de kantoortoren.

Manipulatie, pillen op zak. Onbewogen blik. Gouden Brilletje. Leugenaar-Strever-Mens.