Zygmunt Bauman meets the press; Ronde Tafelgesprek Zygmunt Bauman

Volgende week vrijdag 18 april komt de Poolse filosoof Zygmunt Bauman naar Nederland voor de G-8 van de Filosofie in de Beurs van Berlage. Uitgeverij Leesmagazijn geeft drie boeken van Bauman in Nederlandse vertaling uit, te weten “Hebben we er iets aan als de rijken steeds rijker worden?”, “Liquid surveillance” en “De staat van de crisis” (Zygmunt Bauman & Carlo Bordoni). De uitgeverij stelt u in de gelegenheid zijn om met Bauman te spreken onder moderatie van Menno Grootveld.

 RSVP, er kan maar een klein aantal personen aanwezig zijn. U kunt zich aanmelden bij Huub Gelissen [email protected]. Aanvragen voor langere interviews kunnen tot uiterlijk donderdagmiddag 17 april worden ingediend.

Zygmunt Bauman (1925) is een Poolse socioloog die al sinds 1971 in Engeland woont en werkt. Hij is een van de meest vooraanstaande sociale theoretici ter wereld en schrijft over uiteenlopende onderwerpen, zoals de moderniteit en de Holocaust, postmodern consumentisme en onze huidige obsessie met veiligheid. In 2000 verscheen zijn spraakmakende boek Liquid Modernity, waarin hij het beroemde onderscheid maakt tussen de ‘vaste’ en de ‘vloeibare’ moderniteit. De vaste moderniteit is de periode waarin in het Westen sprake was van een uitruil tussen de persoonlijke vrijheid en de persoonlijke veiligheid. Sinds de jaren negentig is er volgens Bauman een omgekeerde ontwikkeling op gang gekomen, waarin de mens zich niet meer als burger, maar vooral als consument manifesteert en zijn angsten en zorgen minder ‘tastbaar’ zijn geworden. Dat is de periode van de ‘vloeibare moderniteit’.

In “Hebben we er iets aan als de rijken steeds rijker worden?” stelt Bauman het idee ter discussie dat sociale ongelijkheid uiteindelijk iedereen ten goede komt, ook de armen van deze wereld. Volgens hem blijkt uit onze dagelijkse ervaringen en uit een grote hoeveelheid onderzoeksresultaten precies het tegenovergestelde.

Leesmagazijn www.leesmagazijn.nl

Contact Huub Gelissen ([email protected]).

Zygmunt Bauman