Jan-Jakob Delanoye in Cutting Edge: “Mode als insigne van subversiviteit”; over Untamed Fashion in USSR, Misha Buster

Recensent: Jan-Jakob Delanoye
Recensent: Jan-Jakob Delanoye

“Weinig was vanzelfsprekend in wijlen de Sovjet-Unie. Vrije meningsuiting al helemaal niet, zelfs tot aan het uiteenvallen van de staat in 1991. Daar waar alternatieve ideeën het minst worden geapprecieerd, kunnen ze echter zelden helemaal in de kiem worden gesmoord. Ook in de USSR waren er op tal van artistieke, sociale en politieke domeinen underground-bewegingen actief voor mensen met subversieve hersenspinsels, of zelfs gewoon gedragingen die niet conform de heersende normen waren. Hoe meer men de autonomie van de gemiddelde mens probeert in te perken, hoe meer die geneigd zal zijn allerhande middelen aan te grijpen als vorm van onderhuidse revolte. Ook in de Russische modewereld is dat een duidelijke tendens geweest. De ideologische uniformiteit vertaalde zich naar een verbod op een Westerse klederdracht, die juist het individuele wilde stipuleren. Beide polen komen samen in het waanzinnige werk van Russische ontwerpers in de jaren ’80…”