Moritz von Uslar, Deutschboden

p. 320 – leesmagazijn.shop

Welkom in het onbekende land genaamd Duitsland. Moritz von Uslar gaat naar een klein provincie stadje in Oost-Duitsland. Daar blijft hij drie maanden om met als doel terug te keren met een grote reportage, een geschiedenis van het heden, zowel documentaire als avonturenroman.

Buiten, aan de rand van de grote stad, waar Hartz IV, alcoholisme, emigratie en de radicaliteit juiste zogenaamd thuis zijn: Hier begint het verhaal. De verslaggever is op zoek naar een stadje met tenminste een boxclub en een goede kroeg. Hij kiest Oberhavel, een uur rijden ten noorden van Berlijn. Pension Thuis, Franky’s Place, Restaurant Schroeder, pils aan de balie, dictafoon in de hand en de verslaggever luistert, kijkt, drinkt, traint, kletst mee en de volgende morgen staat hij er weer.

Dan verschijnen kroegbaas Heiko, de verteller Blocky, de getatoeëerde punk Raoul, en door hen verkrijgt hij entree tot de oefenruimte van band “5 Teeth Less”, oer Duitse gril-barbecues met de Duitse Nationale altijd uit. De reporter Von Uslar mag hij mee rondhangen op parkeerplaats Kaiser’s bij het tankstation – en wordt opgenomen in het dagelijks leven van de jonge mannen die misschien geen grote toekomst hebben, daarvoor in de plaats een flinke portie dagelijks gevoel voor humor.

Het is de klassieke reportage van een moderne reporter naar duister Duitsland aan de rafelranden van de samenleving.

De precieze observaties, gesprekken, grappen, verhalen en de absurde, zielig en angstaanjagend trivialiteiten trekt de lezer in het leven van een doorsnee kleine Oost-Duitse provinciestad.

vertaling Willy Hemelrijk

ontwerp Connie Nijman

uslar

@leesmagazijn.shop

Moritz von Uslar