Allegro Pastel, Leif Randt

In voorbereiding | vertaling Joelle Feijen

“Allegro Pastel” van Leif Randt is een nieuw-zakelijke liefdesverhaal in Duitsland. Het verhaal van Tanja en Jerome.

Tanja Arnheim, bijna dertig en een opkomende schrijfster, zoekt inspiratie in het Hasenheide-park in Berlijn voor haar volgende boek.

Jerome Daimler, vijf jaar ouder dan Tanja en werkzaam als webdesigner, vindt rust in de bungalow van zijn ouders. De relatie, hoewel geografisch gescheiden, blijft intact door digitale communicatie en incidentele persoonlijke ontmoetingen.

Met hun relatief zorgeloze opvoeding en afwezigheid van grote levensproblemen, navigeren ze door de uitdagingen van zelfreflectie en persoonlijke groei.

Randt’s verhaal daagt conventionele normen uit en scheidt liefde van seksualiteit, waarbij trouw op een onconventionele manier wordt geïnterpreteerd. Het schetst de nuances van stedelijke relaties in de moderne tijd.

Hoewel het boek aanvankelijk moeilijk te beoordelen lijkt, vanwege de persoonlijkheid van de personages en hun soms narcistische houding, onthult het zijn kwaliteit.

De afwezigheid van een conventionele verhaallijn wordt onderdeel van de charme. De personages, beïnvloed door hun ouders, bewegen zich van date naar date en ervaren het leven op een nonchalante, soms emotioneel verheven manier.

De schrijfstijl van Randt is doelbewust nuchter en monotoon, een subtiele kritiek op de generatie die hij beschrijft. Verborgen spitsvondigheden die de vervreemding en ontworteling van de personages illustreren. 

Het biedt unieke kijk op het leven van kosmopolitische millennials, en het verkrijgt uiteindelijk een aantrekkelijke eigen kracht door de eenvoudige taal en precieze beschrijvingen. 

Foto Christian Werner