Joachim Bessing

Joachim Bessing (1971) behoorde in de jaren 90 tot de auteurs van de Duitse popliteratuur waar ook Rainald Goetz en Christian Kracht onder geschaard worden. Hij schreef hiervoor het manifest van de popcultuur Tristesse Royale. Naast dit manifest schreef hij boeken, theaterstukken, essays en journalistiek werk.

Na een zwaar ongeluk verhuisde hij naar Ethiopië waar nog een rijke orale traditie is. Naar eigen zeggen geniet hij van de afwezigheid van boeken en archieven in het Afrikaanse land.

Bessing wilde na zijn tijd als modejournalist eindelijk weer iets schrijven wat echt iets voor hem betekende. Hij deed dat in zijn boek Untitled, dat gaat over liefde in de tijd van mobiele telefoons en laat zien hoe de hoofdpersoon zichzelf te gronde richt door halsoverkop verliefd te worden op een getrouwde vrouw.

Naast het schrijven van romans houdt Bessing zich bezig met het literair-journalistieke blog waahr.de. Waar de meeste boeken, films en muziek onderhand wel online beschikbaar zijn is dat voor literaire journalistiek nog niet het geval. Waahr zorgt ervoor dat de artikels die in de tijd of achter paywalls van kranten verloren zijn geraakt weer beschikbaar zijn voor het publiek.

Untitled Joachim Bessing

over Untitled:

Hij kan aan niks anders meer denken, zij is de kern van zijn bestaan sinds de allereerste oogopslag, haar naam resoneert in alles, in het kloppen van zijn hart: Julia – ‘zonder uitroepteken, niet als vraag, geen punt – het houdt gewoon niet op.’

Joachim Bessing schrijft in een duizelingwekkend verhaal over de invloed van een allesverzengende verliefdheid, die het leven zo veel intenser maakt en tegelijk het dagelijks functioneren ondermijnt. Twee minnaars, gescheiden door ruimte en tijdzones, die elkaar bijna nooit zien. Hun affaire beleven ze door hun iPhone – door foto’s, muziek en berichten naar elkaar te sturen. Maar wat is de grens tussen liefde en obsessie, en hoe kan je een ander ooit echt kennen? Untitled is het verhaal van een eenentwintigste-eeuwse relatie, op de spits gedreven, dat extreme emotie niet schuwt en de lezer er genadeloos in meetrekt.