Igor Bobyrev

Over Igor Bobyrev, schets van Pieter Boulogne.

Igor Bobyrev is een Russisch sprekende dichter die tussen twee vuren zit. Zijn gedichten en lot zijn die van een echte moderne “vervloekte dichter”.

Hij is geboren in Donetsk in 1985. Hij is afgestudeerd aan de faculteit Geschiedenis van de nationale universiteit van Donetsk. Zelfs na het uitbreken van de oorlog in Donbass bleef hij in zijn geboortestad wonen.

Bobyrev begon poëzie te schrijven toen hij 20 was, in 2005. Zijn vrije verzen doen hem denken aan het vroege werk van de Moskouse dichter Kirill Medvedev (“Alles is slecht”, “Invasie”), die hem beïnvloed hebben. Hij heeft gepubliceerd in de tijdschriften New World en Volga. In 2016 verscheen zijn bundel Everybody Knows My Apartment Was Hit by a Shell during the War (gepubliceerd in de boekenreeks van de Translit en Svobmarxizd almanak).

Metro en Mobilisatie bestaat uit gedichten geschreven tijdens de oorlog en de covidepandemie van maart 2021 tot september 2022. Het zijn zeer intieme miniaturen over het persoonlijke leven in een door oorlog verscheurde stad.

leesmagazijn geeft Metro en Mobilisatie uit (NL, Ru en D bij lmverlag). Redactie en Nederlandse vertaling Pieter Boulogne, Duitse uitgeefredactie Tobias Haberkorn.

‘Het boek dat je in handen hebt werd geschreven in een stad die in 2014 een van gevaarlijkste en ongelukkigste ter wereld is geworden. Wanneer de dood je voortdurend beloert, word je dichter, om hem te bezweren en beet te nemen.’
–  Dmitri Voltsjek, dichter, uitgever en hoofdredacteur van de Russische website van Radio Liberty