Het vonnis van de samenleving, Didier Eribon

didier eribon, het vonnis van de samenleving, leesmagazijn
het vonnis van de samenleving

in voorbereiding

Didier Éribon: Het vonnis van de samenleving

Klassen, identiteiten, trajecten

vertaling Jeanne Holierhoek

*

Retour à Reims, in het Nederlands verschenen als Terug naar Reims, geldt inmiddels als een klassieker. De hardnekkige klassenverschillen van onze eigen tijd worden er helder in geanalyseerd.  Het vonnis van de samenleving is het vervolg en bestaat wederom uit aangrijpende persoonlijke verhalen en theoretische reflectie.

Éribon laat in dit boek zien dat de samenleving ons allen een bepaalde positie toewijst. De samenleving velt vonnissen die voorgoed richting geven aan ons leven. Het trekt grenzen die hiërarchieën en scheidslijnen aanbrengen tussen individuen, groepen. En ons tegenelkaar uitspelen.

Eribon beschrijft de mechanismen die leiden tot achterstelling en onderzoekt de logica van sociale dominantie – en reproductie.  Hij schrijft respectievelijk over sociale klassen, trajecten en individuele identiteiten. Met de onderdelen sociale klassen, trajecten en individuele identiteiten.

Vertrouwd aandoende instituten zoals het schoolsysteem, het recht en de politiek spelen in in ons leven een zeer ambivalente rol.

Dit boek geeft een scherp inzicht in de soorten vonnissen waarmee we dagelijks mee te maken hebben.