Theorie van de Drone, Grégoire Chamayou

in voorbereiding

De geschiedenis van de drone is een geschiedenis van een oog dat verworden is tot wapen. Een geschiedenis die bovenal laat zien hoe de terugtrekking van het kwetsbare lichaam steeds meer tot de kern van de moderne oorlogsvoering is gaan horen. Zoals met iedere historiek, is deze hol zonder theoretische lading, een handvat tot het interpreteren van die geschiedenis in de context van het gewelddadige heden. Enter: Drone Theorie.

Grégoire Chamayou neemt ons mee de lucht in, en presenteert een theorie van de drone die laat zien hoe de ontmande, ontzielde, ontmenselijkte vorm van oorlogsvoering diepe morele implicaties heeft voor het landschap van de oorlogstheorie, en de strijd herpositioneert op het lichaam van hen op wie gejaagd wordt. Puttende uit filosofische debat, oud-Griekse moraalfilosofie en transcripties vanuit de drone-cockpit, vele duizenden kilometers van de battlefields verwijderd, biedt het een polemiek tegen de robotisering van de strijd, en markeert het de eigen stilte in het licht van een nieuw soort oorlogsvoering — survival for one, absolute domination for the other.

Grégoire Chamayou is politiek (geschieds)filosoof en werkzaam bij het Centre National de la Recherche Scientifique te Parijs en bracht onder meer Manhunts: A Philosophical History uit.

Vertaling Walter van der Star