De zelfgenoegzamen, Sarah Wagenknecht

in voorbereiding

Mijn tegenprogramma – voor gezond verstand en solidariteit door Sahra Wagenknecht.

Monika Maron, Die Welt, 13 april 2021 : Het boek van Sahra Wagenknecht is een uitdaging voor iedereen, of ze nu denken dat ze meer links, liberaal of conservatief zijn, om hun eigen argumenten te onderzoeken, hun eigen overtuigingen te corrigeren of te handhaven.

Rainer Balcerowiak, Cicero Online, 14 april 2021 : Wagenknecht heeft een boek geschreven dat met veel winst en veel plezier gelezen kan worden en dat door zijn helderheid ook begrepen kan worden door mensen die geen studie sociale of geesteswetenschappen hebben afgerond, zoals meestal het geval is bij de meeste linkse discoursen is.

Wolfgang Schütz, Augsburger Allgemeine, 14 april 2021 : Een briljante uitspraak die de hele structuur van de samenleving raakt.

Stedelijk, divers, kosmopolitisch, individualistisch – voor velen is links tegenwoordig vooral een kwestie van levensstijl. Politieke concepten voor sociale cohesie vallen buiten de boot, evenals slecht betaalde vrouwen, arme immigrantenkinderen, uitgebuite contractarbeiders en grote delen van de middenklasse.

Of het nu in de VS of Europa is: iedereen die zich concentreert op gendersterretjes in plaats van gelijke kansen en de cultuur en het gevoel van verbondenheid van de meerderheid van de bevolking verwaarloost, werkt in de handen van politiek rechts. In haar boek schetst Sahra Wagenknecht een alternatief voor het linkse liberalisme, dat het progressief vindt, maar de samenleving blijft verdelen omdat het alleen geïnteresseerd is in het eigen milieu en discriminatie op basis van sociale afkomst negeert. Ze ontwikkelt een programma waarmee linkse politiek een meerderheid kan herwinnen. Samen in plaats van egoïstisch te zijn.

Sahra Wagenknecht is gepromoveerd in de economie, publicist en politicus en is lid van de Bondsdag voor de partij Die Linke, waarvoor ze ook in het Europees Parlement zat. Van 2010 tot 2014 was ze plaatsvervangend partijvoorzitter, van 2015 tot 2019 voorzitter van de linkse fractie. Ze runt haar eigen YouTube-kanaal, waarop ze wekelijks reageert op actuele onderwerpen en regelmatig een column ‘Focus’ schrijft.