De Collectie, Nina Leger

vertaald door Sanne van der Meij

“Laten we ons een leven voorstellen dat alleen seksueel zou zijn.”

“Jeanne beweegt zich door Parijs en weeft er een fantasierijke geografie. Soms raakt ze verstrikt in de netten die ze zelf heeft uitgezet.”

“Een romance met één personage. Een hedendaagse romance.”

“Zij bouwt een paleis van herinneringen dat, naarmate het bevolkt wordt door nieuwe seksen, steeds complexer wordt met gangen, bijgebouwen en afhankelijkheden. De deuren worden steeds talrijker. Zij had foto’s kunnen maken en ze kunnen verzamelen, zij had een kasboek of schetsboek kunnen bijhouden, een spreadsheet of dagboek kunnen gebruiken als ondersteuning, zij had haar herinneringen meer of minder bewerkt aan anderen kunnen toevertrouwen, zij had kunnen vergeten – maar zij heeft ervoor gekozen om een paleis te bouwen.”

“Van kamer naar kamer ontmoet Jeanne mannen. Ze vergrendelt de deuren die haar opsluiten met vreemden en opent zij later weer, met de herinnering aan de naakte seks die ze heeft blootgelegd, en vergeet de persoon.”

Nina Leger, is geboren in het Zuid-Franse Antibes, is een Franse schrijfster en docent aan de Beaux-Arts in Marseille. Haar tweede boek, De Collectie (Franse titel ‘Mise en pièces’) verscheen bij uitgeverij Gallimard.