Eigen volk en immigranten, over ons, Houria Bouteldja

in voorbereiding

Ik geef het toe, het is een heel vreemd woord, dat ‘wij’. En hoewel ik grote moeite heb om me ervan te overtuigen dat zo’n eenheid mogelijk is, weiger ik te accepteren dat niet alles geprobeerd is. Daarom moeten we beginnen met wat het verhindert.

Het is zacht uitgedrukt om te zeggen dat het terrein bezaaid is: een natiestaat gebouwd op slavernij en kolonisatie, politieke organisaties die trouw zijn aan het nationaal-raciale pact, een links chauvinisme dat geleidelijk aan het arbeidersinternationalisme heeft uitgedoofd, een burgermaatschappij die onverschillig staat tegenover de verwoestingen van het imperialisme, en de diepe ‘asymmetrie van affecties’ tussen kleine blanken en postkoloniale onderdanen. Dit zijn enkele manifestaties van de ‘integrale raciale staat’ die ontleed wordt in het eerste deel van dit boek.

Het tweede deel biedt een strategische reflectie op het overwinnen ervan, want zoals we onlangs hebben gezien, bevat de integrale raciale staat scheuren. Daar moet men ‘de spijker op de kop slaan en op zoek gaan naar het gemeenschappelijk belang’, een dekoloniale politiek bouwen, een witte waardigheid uitvinden die concurreert met die van extreem-rechts, de inheemse autonomie verdedigen en bereid zijn de handen vuil te maken door te vechten tegen de racistische consensus.

Zo kan er tegen het door crises geschokte westerse burgerlijke blok, dat het zelf heeft veroorzaakt, een ongekende alliantie tussen volk en immigranten worden gesmeed.”

“Het is noodzakelijk om het lichtgevende deel van de Beaufs en de Barbaren te verheffen – Een interview met Houria Bouteldja”, QG Décolonial, 6 februari 2023.

“Hoe hercomponeren we een ‘politiek wij’?”, France Culture,, 21 februari 2023.

“Barbaren & Beaufs: Het schokkende interview | Houria Bouteldja, Louisa Yousfi, Julien Théry”, Le Média, 5 maart 2023.

“Klasse, ras en geslacht zijn modaliteiten van hetzelfde uitbuitingssysteem ten dienste van de bourgeoisie”, Jeune Afrique, 26 mei 2023.

Houria Bouteldja is een dekoloniale activiste en schrijver van ‘Witte Mensen, de Joden en Wij‘. Zij is medeoprichtster van de Partij van de Inheemsen van de Republiek, die zij in 2020 verliet. En auteur, samen met Sadri Khiari, van ‘Wij zijn de inheemsen van de republiek’

Ze is momenteel lid van de redactie van QG Décolonial en van de media Paroles d’honneur.