Querieuze vogels, Isabel Waidner

‘Ik ben helemaal weg van deze fascinerende, hilarische, onstuimige, taal-op-z’n-kop-zettende roman. De toekomst van de queer avant-garde is veiliggesteld met Isabel Waidner.’ Olivia Laing

Isabel Waidner is schrijver en cultureel theoreticus. Ze is de auteur van drie boeken met innovatieve fictie, meest recentelijk Gaudy Bauble (Dostoyevsky Wannabe, 2017), dat momenteel op de longlist staat voor de Republic of Consciousness Prize voor ‘hardcore literary fiction and gorgeous proose’, van Times Literary Supplement.

Haar artikelen en korte ficties zijn verschenen of verschijnen in tijdschriften als 3: AM, Berfrois, Configurations, The Happy Hypocrite, The Quietus and Minor Literature [s]. Als onderdeel van de indieband Klang publiceerde Waidner records op Britse labels Rough Trade (2003) en Blast First (2004). Ze is de redacteur van Liberating the Canon: An Anthology of Innovative Writing (Dostoyevsky Wannabe, 2018) en zij is docent Engels en creatief schrijven aan de Roehampton University in Londen, Verenigd Koninkrijk

Querieuze vogels is vertaald door Annelies de hertogh en Els de Roon Hertoge

 

 

fragment Querieuze vogels:

Tullep

Een formidabel micropaard maakte sprongen op een formica tafelblad. Ah, ’t is Tullep. Tullep maakte sprongen op grasgroen formica. Ze graasde, kennelijk. Verder stond er een witte plastic laptop op de tafel. Iemand was het toetsenbord aan het mishandelen. Ze verrichtte baanbrekend werk, kennelijk. Baanbreker Belà Gotterbarm droeg een geruite rok van Beirendonck, tennissokken en sleetse sportschoenen. Ze droeg haar zachtkatoenen trui met Pegasusprint. De Pegasus op Belà’s trui steigerde en spreidde haar vleugels. Roze flitsen en groene graffiti op extra zacht katoen gaven blijk van Pegasusenergie. Tullep daarentegen gedroeg zich op het formica tafelblad als een formidabele vrouwelijke hengst. Terwijl de Pegasus op Belà’s trui een paard met vleugels was, was Tullep een grasparkiet met atypisch gehoefde poten. Ha, Peggy! Tullep, ha. Met haar wieken wijd gespreid schraapte Tullep over formica. Was dit territoriaal gedrag? Een wederzijds ‘rot op’? Of een macho patstelling? Ha, Paardensmoel! Tullepot, ha. Maar dit was geen territoriale patstelling. Dit was niet Highlander (1996), de Britse fantasy-actiefilm. Dit was een bijeenkomst van rechteloze dingen. Dit was een pottenparty. Een voetjes-van-de-vloerfuif van de arbeidersklasse. Een konkelende kliek? Gehoefde Gevleugelde Dingen onder elkaar. Van het ene Gehoefde Gevleugelde Ding tot het andere. Van mythologische Chimaera tot genetisch chimerisme. Peggy <3 Tullep. En Tullep <3 Peggy. Ze brachten elkaar op ideeën. En dit was nog maar het begin.

Belà Gotterbarm schreef potentieel baanbrekende apart-garde fictie. In een sociale huurwoning op de tiende verdieping van een flat in Harpur Street, Centraal-Londen, stond Belà’s witte plastic laptop op het formica oppervlak. Zich niet bewust van de pottenparty die voor haar neus aan de gang was, werkte Belà aan het script van een nieuwe achtdelige televisieserie met als werktitel Querieuze vogel. Volgens de regisseur/productieleider Tracey B. Laulip moesten de opnames ZSM van start gaan, als het even kon gisteren. Belà had beloofd om tegen de volgende middag een sfeer-en-milieu-schetsende proefaflevering vol verwikkelingen klaar te hebben.