De Toestemming, Vanessa Springora

In voorbereiding | vertaling Sanne van der Meij

‘Het zou verkeerd zijn om te denken dat schrijvers net als andere mensen zijn. Ze zijn veel, veel erger. Het zijn vampieren.’

G. schrijft haar een brief waarin hij zegt dat hij haar wil zien…

V., 14 wordt het onderwerp van G’s boeken en een zo een levend personage in de Parijse literaire wereld.

V. is veertien en geeft zich met lichaam en ziel aan aan de oudere succesvolle schrijver over. V., die in het midden van de jaren 1980 werd opgevoed door een gescheiden moeder, vulde de leegte die haar afwezige vader achterliet door veel te lezen. Op haar dertiende ontmoette ze tijdens een etentje G., een schrijver van wie ze de twijfelachtige reputatie totaal niet kende.

V. was meteen onder de indruk van G.’s charisma, zijn rustige uitstraling, zijn enthousiaste blikken en de aandacht die hij aan haar schonk.

G. is er altijd voor V. en lief en gepassioneerd en weet haar ervan te overtuigen dat hij van haar houdt en haar geen pijn zal doen. De angst voor de jeugdpolitie, maakt de romantische idylle nog spannender.

Dan, als V. beseft dat G. altijd al affaires heeft gehad met tienermeisjes. Zij ziet hem met een ander meisje op straat en daarvan is zij helemaal kapot.

V. probeert met veel moeite zich van hem los te maken, terwijl G. voorbereidingen treft voor een nieuw boek waarin zij als personage voor komt. De beproeving duurt jarenlang voort, waarbij de schrijver V.’s lijden steeds weer door zijn publicaties weet op te spelen.

Er schuilt achter de vlijende buitenkant van deze literaire man een maniakaal roofdier en dit alles wordt door een groot deel van de literaire wereld bewust verzwegen.