H2 2015

Radeloos als ze warenEnder en Çetin; het verhaal van een onconventionele, mannelijke vriendschap en liefde tegen de achtergrond van hedendaags Turkije… Twee mannen van middelbare leeftijd, bevriend sinds hun schooltijd in Ankara, delen nu eindelijk een huis. Wanneer de mooie studente Nihal na de dood van haar ouders bij hen intrekt, blijkt zij een startpunt om hun gedeelde heden en verleden opnieuw in kaart te brengen. Beiden worden verliefd op Nihal, en proberen door haar vat te krijgen op het leven en ouder worden – hun grote radeloosheid. En de onze. Biçakçi’s subtiele pen schetst een betoverend beeld van Ankara, de ondoorgrondelijkheid van het leven, en vindt poëzie in de kleinste dingen.‘Voel je hoe ze door ons heen trekken, door ons heen stromen, het leven en Nihal? We leven zodat dat stromen door kan gaan. We leven. Bergafwaarts nu misschien. Terwijl we steeds meer kwijtraken van wat we hadden, vooral die duizelingwekkende, die aangename hoogte. Maar we leven.’Baris Biçakçi (1966) debuteerde in de jaren negentig met een poëziebundel en publiceerde zijn eerste roman in 2000. Hij geldt als een van de bekendste moderne schrijvers in Turkije, en wordt vaak vergeleken met J.D. Salinger, om zijn portrettering van hechte relaties tussen broers en zussen, en Raymond Carver, om zijn minimalisme en gave om de vreemdheid die in het meest banale schuilt bloot te leggen. Zijn subtiele humor en sensibiliteit zijn echter onmiskenbaar Turks, en hij toont een sterk vertrouwen in zijn lezers dat zij het ongezegde in zijn werk aanvoelen. Radeloos als we waren werd in Turkije lovend ontvangen. ‘Gaat het om twee mannen en één vrouw, dan komen film en literatuur met zulk zwaar geschut dat je beter dekking kunt zoeken!’

Bariş Biçakçi

 • Radeloos als we waren
 • Vertaling Hanneke van der Heiden
 • ISBN 9789491717260
 • Euro 18,95

Trojka

Costas Lapavitsas, Heiner Flassbeck

 • Tegen de Trojka
 • Vertaling Twan Zegers
 • 9789491717277
 • 9789491717284 (ebook)
 • | €18,95 (print) | €9,95  (ebook)

Na haar overtuigende verkiezingsoverwinning staat de Griekse partij Syriza op een keerpunt: in de euro blijven en proberen via onderhandelingen een einde aan de bezuinigingen te maken, of op gecontroleerde wijze uit de euro stappen en soeverein, zonder inmenging van Europa, de economie van het land opnieuw opbouwen. Twee gerenommeerde economen, Heiner Flassbeck en Costas Lapavitsas, betogen dat deze strategie – een ‘Grexit’ – de enig juiste is. In hun manifest Tegen de trojka leggen zij uit waarom alleen een breuk met de euro een daadwerkelijk geloofwaardig en progressief alternatief is voor het door crisis geplaagde Europa, en onderbouwen zij stap voor stap hoe een levensvatbare exit van Griekenland en andere landen uit de Europese periferie eruit kan zien.

‘Een verfrissende en vindingrijke kijk op de crisis, die geweldig bijdraagt aan het debat en die des te nuttiger is omdat hij een theoretische basis biedt voor de economische plannen van de radicale linkse partijen die in heel Europa in opkomst zijn, waaronder in het bijzonder Syriza.’
Times Higher Education

Heiner Flassbeck was van 1988 tot 1998 als hoofdeconoom verbonden aan het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek (DIW) in Berlijn. Sinds 2013 is hij directeur van Flassbeck-Economics, een consultancyfirma voor wereldwijde macro-economische vraagstukken.

Costas Lapavitsas zit voor Syriza in het Griekse parlement. Daarnaast is hij professor in de economie aan de School of Oriental and African Studies, University of London. Als econoom is hij gespecialiseerd in geld- en schuldentheorie.

Untitled Joachim Bessing

Joachim Bessing

 • Untitled 
 • Vertaling Els Snick
 • 9789491717291
 • November
 •  | €19,95

Hij kan aan niks anders meer denken, zij is de kern van zijn bestaan sinds de allereerste oogopslag, haar naam resoneert in alles, in het kloppen van zijn hart: Julia – ‘zonder uitroepteken, niet als vraag, geen punt – het houdt gewoon niet op.’

Joachim Bessing schrijft in een duizelingwekkend verhaal over de invloed van een allesverzengende verliefdheid, die het leven zo veel intenser maakt en tegelijk het dagelijks functioneren ondermijnt. Twee minnaars, gescheiden door ruimte en tijdzones, die elkaar bijna nooit zien. Hun affaire beleven ze door hun iPhone – door foto’s, muziek en berichten naar elkaar te sturen. Maar wat is de grens tussen liefde en obsessie, en hoe kan je een ander ooit echt kennen? Untitled is het verhaal van een eenentwintigste-eeuwse relatie, op de spits gedreven, dat extreme emotie niet schuwt en de lezer er genadeloos in meetrekt.

Editie Leesmagazijn 

cover-DeCirculaireEconomie-highre

Socrates Schouten

 • De circulaire economie: waarom productie, consumptie en groei fundamenteel anders moeten|
 • | €14,95
 • December 2015

De circulaire economie geniet groeiende belangstelling van burgers, bedrijven en overheden. Maar kan het de belofte van maatschappelijke transformatie naar een duurzame economie waar maken? Veel van de analyses en voorstellen met betrekking tot de circulaire economie stellen slechts oppervlakkige verandering voor. Schouten stelt daar een fundamentele, groene invulling van de circulaire economie tegenover.

Het debat rond circulaire economie focust zich op de economische schaarste van grondstoffen. Groene ondernemers knopen het uiteinde van de ene keten aan het begin van een andere en ontwikkelen en passant nieuwe verdienmodellen. Ook bestaande bedrijven haken aan. Eindelijk lijkt er een manier gevonden waarop de economie kan blijven groeien en toch duurzaam wordt. Maar de schaarste van grondstoffen is van een veel lichtere orde dan het werkelijke probleem dat Schouten signaleert: de eindige capaciteit van natuurlijke ecosystemen. Als we een gezonde, houdbare economie willen die de eigen voedingsbodem intact laat, dan moet het economisch systeem flink op de schop. De kloof tussen producent en consument, die na anderhalve eeuw olie-gedreven globalisering flink is gegroeid, zal de komende decennia kleiner moeten. De circulaire economie kan daarbij een uitstekend model zijn. Een verkeerde invulling van de circulaire economie kan echter ook averechts werken.