Didier Eribon

Didier Eribon is filosoof en professor uit Parijs. In zijn vroege jaren schreef hij de biografie van Michel Foucault. Invloedrijk is hij vanwege zijn visie op gender, onderwijs en sociale kwesties, zoals links, nationalisme en armoede.

Wanneer zijn vader sterft, reist Didier Eribon voor de eerste keer in decennia naar zijn geboortestad Reims. Samen met zijn moeder kijkt hij naar foto’s – dit is het startpunt van dit boek, dat autobiografisch schrijven koppelt aan sociologische reflectie.

In zijn geboortestad herontdekt Eribon de arbeiderswereld die hij dertig achter zich had gelaten. Jarenlang had Eribon zijn vader vooral gezien in het licht van diens ondraaglijke homofobie. Toch gaat hij door de dood van zijn vader nadenken over de manier waarop in een leven en in een bepaalde cultuur meerdere processen van overheersing elkaar kunnen kruisen.

Eribon duikt in zijn verleden, de geschiedenis van zijn familie en het verloop van zijn eigen leven. In zijn verhaal komt een reeks opmerkelijke overdenkingen samen: over het klassensysteem in Frankrijk, over de rol van het onderwijs bij de ontwikkeling van het klassenbewustzijn, over de manier waarop zowel klasse als seksuele identiteit tot stand komt, en over de recente geschiedenis van de Franse politiek, inclusief het veranderende stemgedrag van de arbeidersklasse. Dit alles weerspiegeld in het gezin waar Eribon uit is voortgekomen, dat loyaliteit jegens de Communistische Partij inwisselde voor loyaliteit jegens het Front National.

Terugkeer naar Reims is een opmerkelijk boek, tegelijkertijd sociologisch onderzoek en kritische theorie. Van belang voor iedereen die zich bezighoudt met de richting van de linkse politiek in de hedendaagse wereld, en voor iedereen die ooit heeft meegemaakt hoe je seksuele identiteit kan botsen met andere delen van je identiteit.

Terug naar Reims (Retour à Reims), vertaling Sanne van der Meij. 

Terug naar Reims (vertaling Sanne van der Meij)

Didier Eribon, Macron Not my president @facebook

‘Het is een openhartige roman over zijn ooit communistische familie: fabrieksarbeiders in Noordoost-Frankrijk, die nu vrijwel allemaal op het Front National stemmen. Eribon (1953) is als homoseksuele intellectueel hard uit het nest gevallen, maar keert na jarenlange radiostilte terug als zijn moeder op een dag belt om te zeggen dat zijn vader overleden is. Tegelijkertijd, en bovenal, is dit een intrigerend boek over hoe linkse partijen er niet in slagen om zich de problemen van grote groepen gemarginaliseerde, angstige burgers aan te trekken – in Frankrijk en elders in de westerse wereld.’ Caroline de Gruyter, Links in Europa wordt nu óók nationalistisch, NRC, 

Eribon´s Principes d’une pensée critique is in voorbereiding.

cover-TerugNaarReims-Lowres

@leesmagazijn.shop