Klasse, identiteit en onderdrukking, Ewout van den Berg, socialisme*nu, 4 maart 2019

De term ‘identiteitspolitiek’ wordt tegenwoordig vaak gebruikt. Waar komt deze term vandaan en hoe is de betekenis ervan veranderd? En hoe kunnen we de schijnbare tegenstelling tussen klasse en identiteit overstijgen?

Door Ewout van den Berg

De extreem-rechtse Telegraaf-journalist Wierd Duk noemt identiteitspolitiek ‘de kanker van onze tijd’. Voor extreem-rechts gaat deze aversie niet om identiteit, maar om het bestrijden van emancipatiebewegingen, die de afgelopen jaren veranderingen afdwongen als het gaat om Zwarte Piet of een genderneutralere opvoeding. In plaats van de strijd tegen elke vorm van onderdrukking te omarmen, gaan delen van links mee met de rechtse houding ten opzichte van identiteitspolitiek. Voor de SP en een econoom als Ewald Engelen staan klasse en identiteit tegenover elkaar. 

Maar de persoonlijke ervaring van onderdrukking is voor velen juist een belangrijk beginpunt voor fundamentele systeemkritiek. Geracialiseerde jongeren denken over het algemeen anders over de rol van de politie dan hun witte leeftijdsgenoten. Een transvrouw zal minder snel het kerngezin als ‘hoeksteen van de samenleving’ zien.

@socialisme*nu