Wat is cultuurmarxisme? Stijn Klarenbeek

Euro 17,95

Het begrip cultuurmarxisme staat sinds enkele jaren weer centraal in het maatschappelijk debat. Naast de talloze boeken en artikelen die erover geschreven zijn, vinden we het terug in de ideologie van politieke partijen als de PVV en het Forum voor Democratie, en inmiddels heeft het zelfs zijn weg gevonden naar het Witte Huis van Donald Trump. De Amerikaanse alt-right en soortgelijke Europese nieuw-rechtse stromingen gebruiken de term om hun eigen ideeën te legitimeren. Maar wat betekent het?

In Wat is cultuurmarxisme? beantwoordt Stijn Klarenbeek deze vraag. Het boek geeft een overzicht van de verspreiders van het begrip. Ook wordt de geschiedenis van het cultuurmarxisme geschetst: het zou zijn begonnen bij Marx en later door neomarxisten als Gramsci en de leden van de Frankfurter Schule zijn ontwikkeld tot wat het nu is. Maar het begrip heeft niet alleen een academische achtergrond: zo spraken de nazi’s in de jaren 1930 van Kulturbolschewismus om de dreiging van de joodse communisten mee aan te duiden, en gebruikte de Noorse terrorist Anders Breivik de term tientallen keren in zijn manifest.

cover-watiscultuurmarxisme-Highres

De onfrisse geschiedenis van het cultuurmarxisme weerhoudt rechtse denkers en politici er niet van om het begrip opnieuw te gebruiken. Voor hen is het duidelijk: er is een linkse, ‘cultuur-marxistische’ elite bezig de huidige maatschappij te ondermijnen. In dit boek wordt aangetoond dat dit een paranoïde waandenkbeeld is.

Stijn Klarenbeek (Haarlem 1994) studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en volgt momenteel een master politieke theorie aan de Universiteit Leiden. Eerder publiceerde hij opinieartikelen en Tegen de verlichting. Bij leesmagazijn verschijnt Wat is Cultuurmarxisme? 

Stijn Klarenbeek, redactie Menno Grootveld