Altaj, Wu Ming

Screen Shot 2016-04-19 at 00.21.46‘Alles was mogelijk in het duister dat me omhulde, en ik was niets. Daarom had ik ook nooit geaarzeld om mezelf de rug toe te keren.’

Altaj, een spannende politieke thriller over het tijdloze conflict van het Ottomaanse rijk en de Republiek van Venetië.

Emanuele De Zante is de oren en ogen van de inquisitie in Venetië. Hij is ook Jood – een feit dat hij jarenlang met succes verborgen wist te houden. Na een ontploffing in het wapenarsenaal van Venetië wordt hij ervan beticht een spion te zijn. Voor de Turken? De Joden? Tegen de christenen in ieder geval. Hij ontvlucht Venetië, herontdekt zijn Joodse identiteit en raakt betrokken bij een plot om Cyprus een thuishaven voor de in Europa opgejaagde Joden te maken.

Maar altijd speelt de vraag, wie is hij werkelijk, en hoeveel keer kan een man een nieuwe identiteit aannemen? Een wervelende historische roman met eindeloze details, plotwendingen en een genadeloos tempo, die echter niet in het verleden blijft hangen. Want de corruptie van de staat toen, is van alle tijden…

Wu Ming bestaat uit de Italiaanse auteurs Roberto Bui, Giovanni Cattabriga, Frederico Guglielmi en Riccardo Pedrini. Ze werken samen onder deze naam sinds 2000 en ontstonden uit het collectief Luther Blissett, dat een belangrijke rol vervulde in het culturele leven van Bologna. Wu Ming speelt met de grenzen van traditionele genres en maakt gretig gebruik van verschillende media. In die geest noemt Wu Ming zichzelf graag culturele terroristen. Ze vormen een inspiratiebron voor kunstenaars, academici en  wereldwijd.

‘Altaj is een geweldige historische thriller, het proza heeft de glitter van het Grand Canal (Venetië) of de Gouden Hoorn (Constantinopel) .’ – Edward Stourton, Financial Times

‘Hun bestaan zelf is een afwijzing van het individualisme. Wu Ming ziet geen onderscheid tussen hun literatuur en politieke ideeën.’
The Independent

Altaj onderscheidt zich door zijn dichtheid en vaart.’
The Guardian